درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-13  |  2024-12-03  |  بروز شده در: 1403/09/13 - 17:57:1 FA | AR | PS | EN
تقویت روابط زراعتی میان ایران و افغانستان            اعلام حکومت نظامی در کوریای جنوبی            ساخت بندر موقت در ساحه سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان            انتقال ۱۸۳ هزار پناهجوی افغان در سه سال گذشته به امریکا            بسته شدن انستیتوت‌های طبی بروی دختران            افغانستان امروز به مصاف نیپال می رود            آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟            رونمایی از بسته جدید کمک‌های امریکا به اوکراین            پیام کوتاه تهران به واشنگتن درباره سوریه            سفر سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان به چین             اعطای رتبه جنرالی به آخرین نظامی امریکایی خارج شده از افغانستان            امروز نشست اکو در ایران بدون حضور نماینده طالبان برگزار می‌شود             ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی             معرفی 23 کودک مصاب به سوراخ قلب به شفاخانه‌های کابل            کشته شدن 100 تن در نتیجه درگیری هواداران فوتبال در گینه            






تاریخ نشر: 1392/8/25 - 09:54:46
تعداد بازدید: 1294
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

لویه جرگه و چالش‌های قانونی برای تصویب موافقتنامه امنیتی با امریکا
لویه جرگه و چالش‌های قانونی برای تصویب موافقتنامه امنیتی با امریکا

یکی از اهداف حکومت برای برگزاری این لویه جرگه مردمی جلوه دادن اعطای مصونیت قضایی به نیرهای خارجی به خود مردم است. آن دسته از مردم که شاید با این مصونیت مخالف باشند در صورت موافقت کرزی با این مصونیت می‏توانند به آن اعتراض نمایند ولی وقتی که بنام مردم، لویه جرگه جیزی را تصویب کند، جای اعتراض کمتری برای آن‏ها خواهد ماند.

سرانجام نتیجه چند دور مذاکرات فشرده افغانستان و ایالات متحده بر سر موافقتنامه امنیتی، به تصمیم لویه جرگه موکول شد. با تصمیم رئیس جمهور کرزی لویه جرگه سنتی در تاریخ 30 عقرب برگزار خواهد شد و به مدت 5 روز به طول خواهد انجامید. طی این 5 روز بین 2500 تا 3000 نفر که از نقاط مختلف افغانستان انتخاب شده اند به بررسی موافقتنامه امنیتی افغانستان و ایالات متحده خواهند پرداخت و نظر مثبت و یا منفی خود را اعلام خواهند کرد.

به گفته رئیس جمهور کرزی و همچنین دیگر مقامات برگزاری لویه جرگه، مهم ترین موضوع کاری لویه جرگه بررسی بند اعطای مصونیت قضایی به نیروهای نظامی ایالات متحده در موافقتنامه امنیتی می‏باشد. یعنی همان موضوعی که به گفته رئیس جمهور تنها اختلاف مهم میان افغانستان و ایالات متحده و مهم‏ترین مانع بر سر امضای این موافقتنامه می‏باشد. بر اساس این بند از موافقتنامه امنیتی، در صورت تخلف یک سرباز ایالات متحده در خاک افغانستان تنها دادگاههای ایالات متحده صلاحیت محاکمه آن سرباز را خواهند داشت.

در این میان تمرکز رئیس جمهور و دیگر مقامات سیاسی نزدیک به او و همچنین برخی رسانه‏ها بر بند مصونیت قضایی سربازان خارجی، قابل تامل به نظر می‏رسد. این تمرکز باعث می‏شود که پرداختن به اصل امضای موافقتنامه امنیتی و همچنین دیگر بندهای آن همچون دادن 9 پایگاه نظامی در خاک افغانستان به ایالات متحده و.... به حاشیه برود و اصولا مهم به نظر نرسد. در نتیجه اگر راه حلی برای مشکل اصلی یعنی مصونیت نیروهای خارجی یافت شود و یا لویه جرگه با آن موافقت کند، به این معنی است که دیگر مشکلی بر سر امضای موافقتنامه امنیتی با ایالات متحده نمانده است. البته این فضاسازی باعث می‏شود برای خود شرکت کنندگان در لویه جرگه هم موضوع مصونیت به مساله اصلی تبدیل شود و تمرکز بر روی دیگر موضوعات کاهش یابد.

اکنون این سوال مطرح میشود که هدف رئیس جمهور کرزی و تیم او از برگزاری لویه جرگه چیست؟ در پاسخ به این سوال جانان موسی زی سخنگوی وزارت امور خارجه در تاریخ 6 ثور 1392 به رسانه‌ها گفته بود که (لویه جرگه برای دادن مصونیت قضایی به سربازان خارجی دایر می‏شود تا نمایندگان مردم هم نظرات و پیشنهادات خود را در این رابطه، با دولت به اشتراک بگذارند.)

با این حال بعید به نظر میرسد که هدف برگزاری لویه جرگه تنها در ارائه مشورت نمایندگان مردم ختم شود؛ چنانچه صبغت ا... مجددی از رهبران جهادی که ریاست کمیسیون آمادگی برای تدویر لویه جرگه مشورتی را به عهده دارد، روز شنبه 27 میزان 1392 طی مصاحبه‏ای گفت که (هرچند که وظیفه لویه جرگه مشورتی مشوره است؛ ولی همین مشوره فیصله میکند.)

همچنین ایمل فیضی سخنگوی رئیس جمهور نیز در تاریخ 24/4/1392 در مصاحبه با خبرگزاری باختر گفته بود که (هدف از برگزاری لویه جرگه اتخاذ تصمیم نهایی مردم در مورد امضای موافقتنامه امنیتی میان افغانستان و امریکا است. امضای موافقتنامه امنیتی با امریکا از موضوعات ملی و سرنوشت ساز افغانستان است و ایجاب می‏کند که لویه جرگه در مورد آن تصمیم بگیرد.)

به نظر می‏رسد رئیس جمهور و تیم او در پی اهداف دیگری نیز باشند. یکی از این اهداف را می‏توان ایجاد فشار روانی بر روی آن دسته از نمایندگانی دانست که مخالف اعطای مصونیت قضایی به نیروهای خارجی هستند. با تایید بند اعطای مصونیت قضایی به نیروهای خارجی توسط لویه جرگه برخی از نمایندگان شورای ملی که مخالف این بند از توافقنامه امنیتی با امریکا هستند تحت فشار برخی از جریان‌های سیاسی، رسانه‏ای و همچنین بخش‏هایی از جامعه مدنی قرار خواهند گرفت که در نتیجه مخالفت آن‏ها با این بند، مخالفت با اراده مردم که همان تصمیم لویه جرگه است، جلوه داده میشود.

یکی دیگر از اهداف برگزاری لویه جرگه را می‏توان ایجاد حمایت برای آن دسته از نمایندگانی دانست که موافق مصونیت قضایی نیروهای خارجی هستند و با این حال از برخی واکنش‏های داخلی بیم دارند. عده‏ای از نمایندگان، موافق دادن مصونیت قضایی به نیروهای خارجی هستند، ولی از فشارهایی که ممکن است بر آن‏ها وارد شود نگران هستند. با رای مثبت لویه جرگه به مصونیت قضایی نیروهای خارجی، فضایی روانی برای این دسته از نمایندگان ایجاد می‏شود، که نمایندگان در این فضا می‏توانند بدون نگرانی، به این بند از موافقتنامه امنیتی رای مثبت دهند.

همچنین دولت کرزی نیز با برگزاری این لویه جرگه میتواند فشارهای داخلی‏ای را که درپی دادن مصونیت قضایی به نیروهای خارجی بوجود می‏آید را از خود دور کند. مطمئنا اعطای مصونیت قضایی به نیروهای خارجی پیامدهای زیادی را در پی خواهد داشت. در سال‏های آینده با کوچکترین تخلفات نیروهای خارجی برخی رسانه‏ها برای کم کردن بار متخلف، به دنبال کسی که این مصونیت را به نیروهای خارجی داده است خواهند رفت و وی را قربانی این تخلف خواهند کرد تا فضای روانی جامعه را کنترل نمایند. حال اگر این فرد رئیس جمهور کرزی باشد وی قربانی و گناهکار اصلی شناخته خواهد شد و نه آن سرباز خارجی متخلف. همچنین اگر در آینده‏های دور و یا نزدیک هر انتقاد دیگری نیز بر مصونیت نیروهای خارجی شود، رئیس جمهور کرزی محکوم خواهد شد؛ چنانچه ایمل فیضی سخنگوی رئیس جمهور در 9 میزان 1392 در این خصوص گفته بود که (اگر توافقنامه توسط رئیس جمهور فعلی امضا شود، او یقینا در برابر تاریخ افغانستان جوابگو خواهد بود، چنانچه توافقنامه نادرست باشد).

اما رئیس جمهور با پیش کشیدن لویه جرگه بار منفی امضای این بند را به زعم خود به دوش نمایندگان مردم خواهد گذاشت. این بدین معنی است که اگر در آینده انتقادی به مصونیت قضایی نیروهای خارجی در افغانستان شود این انتقاد به لویه جرگه بر می‏گردد، که نمایندگان مردم محسوب می‏شوند.

یکی دیگر از اهداف حکومت برای برگزاری این لویه جرگه مردمی جلوه دادن اعطای مصونیت قضایی به نیرهای خارجی به خود مردم است. آن دسته از مردم که شاید با این مصونیت مخالف باشند در صورت موافقت کرزی با این مصونیت می‏توانند به آن اعتراض نمایند ولی وقتی که بنام مردم، لویه جرگه جیزی را تصویب کند، جای اعتراض کمتری برای آن‏ها خواهد ماند.

با این حال برگزاری این لویه جرگه خالی از ایراد نیست. یکی از ایراداتی که می‏توان بر برگزاری لویه جرگه وارد دانست، موازی کاری آن است. در حالی که نظام سیاسی افغانستان دارای شورای ملی است، وجود لویه جرگه امری موازی می‏باشد. بر اساس قانون اساسی، حق قانون گذاری و همچنین تایید پیمان‏های بین المللی به شورای ملی واگذار شده. بنابراین برگزاری لویه جرگه در چنین شرایطی لازم به نظر نمی‏رسد.

البته این موازی کاری در بلند مدت آثار منفی برای افغانستان درپی خواهد داشت. یکی از این آثار منفی تضعیف شورای ملی و کم اهمیت شدن نقش آن در نظام سیاسی افغانستان، خواهد بود. نظام سیاسی افغانستان که در حال حاضر شرایط گذار به یک نظام دموکراتیک و همچنین تاسیس دولت مدرن را تجربه می‏کند و هنوز از مرحله شکنندگی خارج نشده است، در صورت تضعیف هر کدام از ارکان آن، کل نظام در خطر خواهد بود.

همچنین رئیس جمهور کرزی با برگزاری لویه جرگه دست به ایجاد رویه‌ای جدید در نظام سیاسی افغانستان می‏زند. البته این صرفا برگزاری لویه جرگه نیست که رویه خواهد شد بلکه برگزاری لویه جرگه در جایی که رئیس جمهور خود صلاح بداند، تبدیل به رویه خواهد شد. با برگزاری لویه جرگه‏ای که تنها به تصمیم گیری در موضوعات بسیار مهم اختصاص دارد، در موضوعات دیگر و یا هر موضوعی که رئیس جمهور خود صلاح می‏داند، رئیس جمهورهای آینده نیز درصورتی که به نفع خود بدانند، دست به برگزاری آن خواهند زد. حال تشخیص اینکه کدام موضوع مهم نیست یا مهم است و در صلاحیت لویه جرگه می‏باشد، باید به عهده شورای ملی باشد. و یا اگر رئیس جمهور خود صلاح می‏داند باید حداقل در مشاوره با شورای ملی باشد.

دیگر اینکه برگزاری این لویه جرگه خود اساسا داری ایراد حقوقی و در مغایرت با قانون اساسی صورت می‏گیرد. براساس قانون اساسى افغانستان، لویه جرگه متشکل است از اعضاى شوراى ملى، رؤساى شوراهاى ولایتی و شوراهای ولسوالى. همچنین وزرا، رئیس و اعضاى ستره محکمه و لوی سارنوال می‏توانند در جلسات لویه جرگه، بدون حق راى شرکت کنند. این درحالی است که شوراهای ولسوالی تا کنون تشکیل نشده است. ضمن اینکه انتخاب اعضای شرکت کننده در لویه جرگه تنها با تصمیم تیم رئیس جمهور کرزی و بدون مشورت با شورای ملی و ستره محکمه صورت می‏گیرد.

به طور کلی برگزاری لویه جرگه بیشتر به یک نمایش سیاسی شباهت دارد. نمایشی که بازی‏گردانان آن خود بازیگر نمایش بزرگتری هستند که از آن بی‏خبرند.

 

نویسنده: علیرضا کوثری / پیام آفتاب

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1228






*
*

*



نیز بخوانید

آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید


تاثیر بازگشت ترامپ بر جنگ ایران و اسرائیل چه خواهد بود؟


آیا امریکا بخاطر اسرائیل آماده جنگ با ایران است؟


آیا پیروزی ترامپ معادلات در افغانستان را برهم میزند؟


«اول برنده» کارزار انتخابات امریکا کیست؟


مقصر سقوط کیست؛ یک گناه و صد متهم


میراث شهید نصرالله در دستان نعیم قاسم


بریکس پلس توان رقابت با غرب را دارد؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

فایق سیاست‌های طالبان را دشمنی با مردم افغانستان خواند

تقویت روابط زراعتی میان ایران و افغانستان

اعلام حکومت نظامی در کوریای جنوبی

ساخت بندر موقت در ساحه سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان

انتقال ۱۸۳ هزار پناهجوی افغان در سه سال گذشته به امریکا

بسته شدن انستیتوت‌های طبی بروی دختران

افغانستان امروز به مصاف نیپال می رود

آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟

رونمایی از بسته جدید کمک‌های امریکا به اوکراین

پیام کوتاه تهران به واشنگتن درباره سوریه

سفر سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان به چین

اعطای رتبه جنرالی به آخرین نظامی امریکایی خارج شده از افغانستان

امروز نشست اکو در ایران بدون حضور نماینده طالبان برگزار می‌شود

ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی

معرفی 23 کودک مصاب به سوراخ قلب به شفاخانه‌های کابل

کشته شدن 100 تن در نتیجه درگیری هواداران فوتبال در گینه

فراهم شدن امکانات معیشتی برای ۲۰۰ هزار خانواده افغان تا سال ۲۰۲۶

شهروندان افغان‌ در خط مقدم سرمایه‌گذاری در ایران

سفر قریب الوقوع پوتین به هند

لت‌وکوب بی‌رحمانه یک دختر افغان در ترکیه

شورای امنیت درباره افغانستان نشست برگزار می‌کند

قطر برای تقویت و بازسازی بنیادهای فرهنگی افغانستان همکاری می کند

افزایش همکاری دهلی با کابل برای کاهش نفوذ پاکستان

ایجاد بازار مشترک افغانستان-چین در مسیر معدن «مس عینک»

تلاش تازه اتحادیه اروپا برای جلب حمایت ترامپ از اوکراین


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.